How to make Samgyopsal (삼겹살) at home ? (8.02.2014)

Samgyopsal to jedno z moich ulubionych dań koreańskich. Mieszkając w Polsce tęsknię m.in. za tym daniem, a dodatkowo w żadnej restauracji w Krakowie nie można go skosztować.. Dlatego nie pozostało nam nic innego jak zrobienie samemu:) A to nie jest czymś trudnym, dlatego zachęcam do spróbowania także w waszym domu:) Najlepiej zajadać Samgyopsal nie samemu, a z kimś:)
Ale najpierw co to jest Samgyopsal? Samgyopsal, dokładnie oznacza boczek z trzema „warstwami” mięsa-tłuszczu:) Na danie składa się kilka składników, takich jak: boczek (lub karczek lub oba:)) sałata, liście perilla (깻잎), sos ssamjang (쌈장), papryczka chilli, czosnek, olej sezamowy, ryż, sól, pieprz.. i to właściwie wszystko:)
W koreańskiej restauracji mięso smażone jest na grillu zazwyczaj przez jedną osobę, a następnie inne osoby nakładają usmażone kawałki do swojej miseczki, ale także podają dla innej osoby:)

ja w roli osoby grillującej:)

Składniki na Samgyopsal:
– kawałek boczku, karczku (ilość w zależności od tego jak dużo chcielibyście zjeść:)) Ja czasami używam również Bulgogi lub Cheyuk Bokkum (체육볶음)
– ugotowany ryż
– papryczka chilli zielona, czerwona (jeżeli dla kogoś jest zbyt ostre, to oczywiście można pominąć!)
– sałata (czasem dobrze wybrać więcej rodzajów, chociażby dwa. ja lubię zestaw: sałata karbowana i rukola)
– liście perilla (trudno dostępne w Polsce, mają dość nietypowy smak, przez co nie wszyscy je lubią, ale jeżeli ktoś ma i lubi, to polecam)
– kimchi
– sos ssamjang
– sos z olejem sezamowym
Sos Ssamjang [쌈장] tak naprawdę można zrobić samemu:) Nie trzeba go  kupować, ale tylko jeżeli macie w kuchni dwie podstawowe koreańskie pasty: Gochujang (pasta z czerwonej papryczki) i Dwenjang (pasta z fasoli). Ssamjang można uzyskać przez wymieszanie obu wspomnianych past.
– 1 łyżka Gochujang
– 1 bardziej czubata łyżka Dwenjang
– odrobina oleju sezamowego
Całość wymieszać, i gotowe:)

Sos z olejem sezamowym [기름장] :
– 2 łyżki oleju sezamowego
– około pół łyżeczki soli
– odrobina pieprzu
Wymieszać, i gotowe:)

1. Ugotować ryż
2. Liście sałaty umyć i osuszyć. Papryczki pokroić ukośnie na średniej grubości kawałki. Czosnek pokroić na plasterki.
3. Przygotować sosy Ssamjang i ewentualnie sos sezamowy.
3. Natomiast mięso pokroić na niezbyt grube kawałki i grillować:) Najwygodniej w domu użyć patelni, bez dodatku oleju. Próbowaliśmy kiedyś na specjalnym urządzeniu do grillowania, które mamy z Korei, ale…. w efekcie całe mieszkanie było zadymione:) Dlatego polecam… patelnię:)
4. Wszystkie składniki ułożyć w osobnych miseczkach.

Jak jeść Samgyopsal?
Zawsze zaczynamy od liścia sałaty, którego bierzemy do jednej ręki (możemy ułożyć więcej rodzajów liści), a następnie drugą ręką używając pałeczek lub widelca sięgamy po ulubione składniki. Przykładowo: na liść kładziemy plasterek usmażonego mięsa, trochę sosu Ssamjang, papryczki chilli, czosnku i trochę ryżu. Następnie całość zwijamy w liściu i zajadamy:) To od was zależy jak będzie wyglądał wasz Samgyopsal, co bardziej lubicie, którego składnika dodacie więcej na liść sałaty:) 
Plasterki mięsa można również maczać w sosie z oleju sezamowego.
Smacznego!

wersja z Bulgogi

I czekam na zdjęcia Waszego Samgyopsal!:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s