autumn is coming~ try ginger tea:) (30.09.2013)

Z rana od razu zerknęłam za okno.. z nadzieją, że to nie kolejny szary i deszczowy dzień. I faktycznie mamy piękną, polską jesień:) Jednakże z dnia na dzień jest coraz chłodniej.. i nie trudno o przeziębienie. Dlatego zaprezentuję dzisiaj koreański przepis na 생강차, czyli „imbirową herbatę”🙂 Podobno wypicie codziennie jednej szklanki uchroni nas przed przeziębieniem. Nasz organizm ma obniżoną temperaturę, a imbir ma działanie rozgrzewające:) Imbirową miksturę można przechowywać w lodówce nawet przez rok! Od różnych tabletek i leków, zdecydowanie wolę takie wsparcie dla organizmu:)

Zanim zrobiłam 생강차 po raz pierwszy, obawiałam się, czy będzie smaczna?:) Dlatego zrobiłam jedynie niewielki słoiczek. Teraz żałuję… bo po tygodniu połowa słoiczka zniknęła, ale wraz z nią zaczątki mojego przeziębienia.. 🙂

Przepis jest bardzo prosty:)

Przepis na herbatę imbirową 생강차
Składniki:
– imbir (zalecam zakupienie dużego kawałka!)
– brązowy cukier LUB miód
– i oczywiście wyparzony słoik:)

Przygotowanie:
1. Obrać i przepłukać imbir

2. Imbir zanurzyć w misce z wodą na pół godziny (w celu usunięcia zbyt ostrego smaku) lub pominąć ten etap:)

Wersja z cukrem:
3. Pokroić imbir na dość cienkie plasterki.
4. Na dnie słoika ułożyć pierwszą warstwę plasterków imbiru, a następnie dokładnie zasypać cukrem (tak, żeby plasterki imbiru nie były widoczne). Po czym położyć kolejną warstwę plasterków i znowu zasypać cukrem itd. Ostatnią warstwę zasypać cukrem.

Wersja z miodem:
3. Pokroić imbir na dość cienkie plasterki, a następnie na wąskie paski.
4. Do słoika przełożyć paseczki imbiru, a następnie zalać płynnym miodem
(już na początku zaobserwujecie wypuszczanie soków imbiru)

5. Słoiki przełożyć do lodówki.
6. Gdy cukier się rozpuści możecie skusić się na pierwszą szklankę imbirowej herbaty:)
7. Do bardzo ciepłej wody dodać 2 łyżki 생강차🙂

Smacznego i dużo zdrowia:)

Na koniec piosenka, która ostatnio kompletnie weszła mi do głowy, to przez jeden z odcinków Running Man:) Polecam! Gary był wspaniały i słodki jak zwykle:)

Wkrótce informacje o innych programach telewizyjnych w Korei:)

Advertisements

One thought on “autumn is coming~ try ginger tea:) (30.09.2013)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s