hotteok mission (29.01.2012)

Winter in Poland, became a REAL winter,, eventually.. Cold (-12°C!!!) and snowy outside made me want to try a warm and sweet meal, but something new. Hoddeok is a Korean pancake filled with brown sugar, nuts, cinnamon, honey (so perfect for winter) or in a modern way it can be even with mozzarella cheese. I tried the traditional version (but without honey). Hotteok is one of street foods, so it’s easy and cheap to get it. Actually I haven’t tried it in Korea. I tried other street foods, about which I will write later on, in the ‚food post’ that I promised.

Jednak w tym roku nie ominie nas prawdziwa zima. Jest ładnie, biało, ale już za zimno!^^ Czyli jednym słowem dobrze byłoby zjeść coś ciepłego i słodkiego. Wpadł mi w oko przepis na koreańskie placki Hotteok z brązowym cukrem, orzechami, cynamonem, miodem… tyle wystarczyło, żeby szybko przedrzeć się przez zaspy śniegu.. (no bez przesady^^) do pobliskiego sklepu po składniki. Głównie ze względu na brak brązowego cukru i suchych drożdży: ) Hotteok jest również jednym z rodzajów tzw. ulicznego jedzenia. Jest więc nie tylko nie trudny do kupienia, ale i tani. Ja jednak nie próbowałam go w Korei, więc nie jestem w stanie powiedzieć na ile moje placki były podobne w smaku z prawdziwymi. Z tego co słyszałam, to ze względu na ich cenę i dostępność raczej rzadko robi się je w domu. Ok! No to do działa:)

snowy evening  

For Hotteok (whenever I spell it fast, it sounds like Hot Dog hehe”O.o”) I followed this recipe: Maangchi’s Hotteok

Thank You very much for help!:) And below a video of each step (from Maangchi).

Jeszcze odnośnie nazwy, naprawdę ilekroć ją wymawiam.. brzmi jak ‚Hot Dog’ hehe. Korzystałam z przepisu na stronie Maangchi.

Dodatkowo poniżej video tej samej autorki:

 

Ingredients that You will need (for 8 pancakes):

For dough:

– 1 cup lukewarm water

– 2 tbs white sugar

– 2 ts dry yeast

– 1/2 ts salt

– 1 tbs vegetable oil

– 2 cups all purpose flour

 

For filling:

– 1/2 cup brown sugar

– 2 tbs chopped walnuts (I used hazelnuts, next time gonna try walnuts^^)

– 1 ts cinnamon powder

 

Skladniki (na 8 placków):

Ciasto:

– 1 szklanka ciepłej wody

– 2 łyżki cukru 

– 2 łyżeczki suchych drożdży

– 1/2 łyżeczki soli

– 1 łyżka oleju

– 2 szklanki mąki

 

Nadzienie:

– 1/2 szklanki brązowego cukru

– 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (ja użyłam orzechów laskowych, włoskie innym razem;))

– 1 łyżeczka cynamonu

First of all pour the lukewarm to a bowl and add white sugar, dry yeast, salt and vegetable oil. Stir well all ingredients. Then add flour and mix all by hand. When it’s done put a lid on the bowl and keep it closed for 1 hour, so the dough can rise.

Do miski przelej ciepłą wodę, dodaj biały cukier, suche drożdże, sól oraz olej i wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Przykryj miskę i trzymaj ciasto pod przykryciem w celu wyrośnięcia, przez godzinę.

After 1 hour the dough rose a lot, even a bit more than 2 times.

Knead it to remove the gas bubbles, and let it rise again, but for 10-20 minutes. I waited just 10 minutes, making meanwhile the filling: mix brown sugar, nuts and cinnamon.

Then knead again the dough to remove gas bubbles. Place flour on the board and knead the dough, adding flour when needed (the dough is really very very sticky!). Make from it one round piece and cut it into 8 equal, smaller ones.

To add the filling: take one piece and make it flat. Add the filling in the center and seal it. When You’ll be done with all pieces, heat oil on the pan. Then place one piece on the pan for around 30 seconds. Turn it over, press the dough with spatula to make it thin and heat for 1 minute (until the bottom becomes be golden). Then turn it over again, lower the heat and cover the pan so the filling could melt. And then, enjoy: )

Po godzinie ciasto zwiększyło swoją obiętość dwukrotnie. 

Przemieszaj je w celu usunięcia gazu i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 10-20 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie: wymieszaj brązowy cukier, orzechy i cynamon.

Po odczekaniu ponownie usuń pęcherzyki gazu i ugniataj ciasto z dodatkiem mąki (ciasto będzie bardzo bardzo lepkie). Następnie podziel ciasto na 8 równych części. Nadzienie kładź na środku spłaszczonego kawałka, a następnie zaklej, tak aby nie wydostało się na zewnątrz. Podobnie wykonaj z pozostałymi kawałkami. Na patelni rozgrzej olej i połóż pierwszy placek na 30 sekund, po czym odwróć na drugą stronę i przyciśnij łopatką, by był cieńszy (cieńsze smakują znacznie lepiej). Czekaj około minuty, aż spód będzie złotawy i ponownie przewróć na drugą stronę. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię, żeby syrop mógł się rozpuścić. I gotowe:)

my Hotteok

As for the first time doing it, I took too big piece and first pancake was too thick hehe. Later on I minimized pieces of dough.

The thinner version tastes better.

Today another song, by one of my favourite singer: 1sagain – After Love: )

I piosenka mojego kolejnego ulubionego piosenkarza: 1sagain – After Love. Wiele jego utworów to duety z różnymi piosenkarkami. 1sagain nie jest jeszcze tak znany, ale może za jakiś czas się to zmieni: )

Bye bye~

Recipe source:  http://www.maangchi.com/

Thank You very much!:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s